Forbenet dragtbrusk hos heste.
Dragt brusken består af to stykker brusk som sidder på hver sin side af hovbenet. De føles næsten firkantede og kan mærkes lige over hornkapslen på den bagerste del af hoven.
Man kan godt sige at der opstår en form for forkalkning af brusken. Den vil blive hård og kan ikke længere give efter mere. Dragtbrusken er den elastiske ballepude en form for stødabsorberende mekanisme hos hesten. Ved forbening ses også ofte halthed. Det kan føles at dragtbrusken ikke længere giver efter for tryk, som den burde.
Der findes ingen egentlig behandling af denne sygdom men det kan lettes og afhjælpes gevaldigt med sygebeslag.
Det er altid en god idé at forhøre beslagsmeden og dyrelægen om den mest optimale løsning for den pågældende hest. Hensigten er at skabe eller gendanne den stødabsorberende funktion hos hesten. Det er også muligt at lave en udskæring af hovvæggen som vil resultere til en lidt mere elastisk funktion. Gummisko vil være ideelt til forbenede dragtbuske.
Det er altid en god idè, at få sin beslagsmed eller dyrlæge til, at tilse hesten ved tvivl om hvorvidt hesten viser sygdomstegn.
Hornkløfte og hornspalte hos heste
En hornkløft er en revne af hoven på langs. Hornkløft kan forekomme ved kronranden og ved hovranden. Den kan sagtens strække sig over hele hovens længde det kaldes også gennemløbende. Er revnen overfladisk er den ikke skadelig men er den derimod gået ind i blød-delene i hoven er den skadelig og kan blive meget smertefuld for hesten.
Hestens hove kan belastes forskudt for hinanden derudover er den åben for snavs og bakterier udefra.
Derfor den kræver hurtig behandling. Det kan sagtens være pga. Skæv og forkert belastning af hoven men ligeledes skyldes dårligt tilpasset hestebeslag. Den hyppigste årsag er som regel hvis hesten har trådt sig i kronen.
Kløften skal gøres stabil med nitter og beslaget dertil tilpasset. Det er vigtig, at der laves afløb for evt. materie fra kløften. Er hesten i ridning skal der lægges et sygebeslag så kløften ikke giver efter. Selvom der i dag findes et hav af løsninger på hornkløft, er problemet det samme for alle- de må ikke være for hårde da det så kan skabe tryk, sørg derfor at der er rigelig elasticitet.
På tværs af hoven ligger hornspalte som følger kronrandens linie, disse kan være ligeså kritiske som selv kløften. På samme måde opstår de også ved skader ved tråd og om dybt nok i hoven skal behandles. Heste pådrager sig ofte fliger på hoven som ikke må forveksles med revner, da en flig ikke er en skade og noget der skaber komplikationer som hornkløft og hornspalter.
Du er mere end velkommen til, at kontakte beslagsmeden hvis du er tvivl eller har spørgsmål om din hest.
Hovledsbetændelse og forfangenhed hos heste.
Hovledsbetændelse kan være en forøgelse af ledvæsken til, at være en hentæring. Det er en alvorlig tilstand som kræver tilsyn af dyrlæge og behandling.
Hovledsbetændelse kan se ud som en forfangenhed pga. hovens dragthjørner sættes først i jorden, sygdommen fremtræder ofte sammen med andre hovsygdomme. En dyrlæge vil derfor foretage en røntgenfotografering og derefter stille en diagnose.
I gamle dage kaldte man forfangenhed for bygsyge. Forfangenhed er kendt helt tilbage i oldtiden. Den kan opstå på mange forskellige måder; muggent foder/brød, overanstrengelse, stress, kolik og sidst men ikke mindst overfodring. Sygdommen kan genkendes på at hesten får høj feber, ryster og sveder, øget puls og den vil ikke støtte på sine forben. Hesten stiller sine bagben dybt under sig, for at tage vægten væk fra forbenene.
Hesten vil bevæge sig yderst besværligt, og går underligt, idet at den sætter dragten " hælen" i jorden først, hvorved hesten får en gang der kan virke som om den går som en and. Hælen i først og så kommer tåen næsten klappende i bagefter. Ømheden sidder i tåen, da der ofte sker det at hovbenet flytter sig, eller at der er et meget stort tryk i tåen.
En forfangen hest skal have behandling af en dyrlæge, og det kan ikke gå hurtigt nok. Der er fare på færde, og det kan dreje sig om ganske få timer, hvorefter at der er sket uoprettelige skader.
Hesten bør anbringes i en box med meget dyb strøelse. Så blød en bund som muligt. En ide kan være at fylde sand ind i boxen.
Hesten kan derved aflaste i det bløde sand. Hvis hesten skulle blive kronisk forfangen, vil der ofte ske en drejning afhovbenet, hvorved hoven ændre form og kommer til at se ud som en knold, og dragterne bliver høje.
En forfangen hest skal have behandling af en beslagsmed eller dyrlæge i akutfasen, så man kan få lavet et akutbeslag som aflaster hesten i tåen.
Forvridning og overanstrengelse hos heste.
Det sker tit at hesten kan træde forkert og derved forvride eller overanstrenge leddene, det er som regel de nederste led det går ud over på hesten.Hvilket som regel resultere i et led der hæver op og bliver ømt. Derfor bør hesten have hvile og kan skiftevis behandles med henholdsvis kolde og varme omslag, dette vil hjælpe på hævelse og ømhed. Leddene er bygget til, at være modstandsdygtige overfor kraftig belastning og overanstrengelse. Modstandskraften kan fra hest til hest være meget forskellig og den kan bla. afhænge af race, fodertilstand samt knoglernes bygning men det kan også skyldes hestens arvede anlæg for bedre såvel dårligere kvalitet af vævskvalitet og senebygning.
Hos heste som hos mennesker er det der sker når et led overanstrenges, en overskridelse af det naturlige der er skylden og det kan ligeså godt ske ved et uheldigt skridt eller spring. Hestens led, sener og muskulatur minder meget om menneskers og heste oplever på samme måde, vridninger og overanstrengelse.
Heste der oplever forvridninger og overbelastning har mulighed for, at skabe skader på ledkapsel, brusk og knogleled. Heste uden naturlige vinkler vil tendensere en hurtigere overbelastning. Det kan ofte være en kort og stejl kode eller én lang og blød kode, som er belastende for sener da de bærer koden. Det vil være hensigtsmæssigt, at fritage hesten for dens arbejde/gøremål i en periode for, at lette et evt. Press og belastning. Hvis hesten bruges med rytter vil allerede her være en god idé, at overveje en anden hest da heste uden naturlig vinkel og som præges af overbelastning bør tilpasses dens formåen afhængigt af evt. Skader der måtte være forekommet. Heste kan på samme måde som mennesker genoptrænes men er det konkurrencepræget med rytter, vil det ved svær overanstrengelse ikke være optimalt at forsætte med samme hest.